top of page

За нас

lambo.png

„Сцена на кръстопът“ е направена със сърце. А от сърцето започва и свършва всичко. Аритмията продължава и до сега. Може би поради нея Фестивалът върви уверено напред. И вече се намира след личния си кръстопът. Двайсет и четири години не са много, но някак звучат достойно, сигурно. Звучат и като нещо, което ще се случва. Театърът е илюзия. И ние винаги сме вярвали в нея. Винаги сме искали тя да е заразителна, дори болезнена понякога. „Сцена на кръстопът“ е част от мечтата да преживеем живота си по-красиво, по-прекрасно. И си мисля, че тази мечта е вече обща, както за нас, които правим Фестивала, така и за неговата публика. И ако това сме постигнали, какво по-добро обобщение за този къс от време? Разбира се публиката си остава единственото, съвършеното мерило за свършената работа - „Сцена на кръстопът“ е създаден само за нея. Аплаузът, сълзата или усмивката са естетиката на Фестивала. Това е и неговата претенция, концепция, платформа. Това е неговото естествено бъдеще.
проф. Стефан Данаилов
основател, арт директор

SD_signature.png
plovdiv logo.jpg
gerb (1).jpg
dtp.png

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е учреден през 1997 година в град Пловдив.  Инициатори за учредяването на Фестивала са Община Пловдив, Министерство на културата и Драматичен театър - Пловдив. Главен инициатор и учредител на „Сцена на кръстопът“ е видният български  актьор Стефан Данаилов. Сред учредителите са тогавшният кмет на града Спас Гърневски, популярният актьор Сотир Майноловски от фондация „Авансцена“, Димитър Малашинов и др.

Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от Международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания, и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания Фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Великобритания, Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Турция и др.

„Сцена на кръстопът“ е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Фестивалните дни започват от 11-и и приключват на 21-ви септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват над 25 театрални прояви и съпътстващи срещи - кръгли маси, семинари, научни конференции, представяния на книги, творчески срещи, изложби с театрална тематика и др.

 

В досегашната си история Фестивалът е показал пред пловдивска публика стотици театрални представления на Голямата сцена на Драматичен театър - Пловдив. В годините назад е имало представления на сцените на Античния театър, Дом на културата, Военния клуб, Кукления театър. След 2009 година се ползва и новоизградената Камерна зала на театъра. През 2020 година тя бе именувана "Стефан Данаилов", а от нейната фасада обликът на бащата на Фестивала, изваян от скулптора Димитър Рашков , завинаги ще посреща зрителите на театъра.


Своето съществуване и развитие Фестивалът дължи на финансовата подкрепа от страна на Министерство на културата, Община Пловдив и дългогодишните спонсори. От учредяването си до сега неизменни спомоществователи и стожери на Фестивалната идея са Козметична компания Роза Импекс - главен спонсор и КЦМ 2000 Груп. В годините към тях се присъединиха Атаро клима, МАИ ГРУП, Ондулин СМ. Макар и за кратко форумът беше подкрепяна и от ОББ, Рефан , Димекс Холдинг , Туристическа компания Лайпциг 91, ЗК Уника , Мастер АД, Винпром Пещера.
Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се нарежда сред най-значимите културни събития в България, има запазено място в сърцата на пловдивчани и носи в града под тепетата усещането за театрален празник.

За контакти

Адрес

гр. Пловдив 4000

ул. „Княз Александър I“ № 38

stageatacrossroads@gmail.com

тел. билетна каса: 032 271 271

ЕКИП НА ЕМТФ "СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ"проф. СТЕФАН ДАНАИЛОВ (In Memoriam)

Основател и Арт директор на ЕМТФ "Сцена на кръстопът"

  

ЕЛИН РАХНЕВ

Креативен директор
elinrahnev@abv.bg 

 

КРЪСТЮ КРЪСТЕВ

Фестивален директор

director@dtp.bg

 

РОСИЦА ОБРЕШКОВА

Програмен директор

ИРЕН ЧАНКОВА

Фестивален продуцент

stageatacrossroads@gmail.com, 0889 983631

СЮЗАННА АРУТЮНЯН-ВАСИЛЕВСКА

Мениджър маркетинг и продажби
suzanna@dtp.bg

ЗАПРЯН ДЕЛИКОСТОВ

Технически директор, Драматичен театър - Пловдив

delikostov@dtp.bg, 0882 925570

 

ВЯРА АЛЕКСИЕВА

Мениджър "Гастроли"

vera@dtp.bg

ДЕНИЦА ДИМИТРОВА

Дигитален маркетинг
 

ГАЛЯ ДИМИТРОВА

Графичен дизайн

galyamidi@gmail.com

МАРИЯ ЛУЦОВА

Пресцентър на Фестивала

lutsova@abv.bg, lutsova@gmail.com

 

АНТОНИЯ МАРИНОВА, ТОДОР НЕНОВ

Фотографи

bottom of page