top of page

За нас

проф. Стефан Данаилов

„Сцена на кръстопът“ е направена със сърце. А от сърцето започва и свършва всичко. Аритмията продължава и до сега. Може би поради нея Фестивалът върви уверено напред. И вече се намира след личния си кръстопът. Двайсет и четири години не са много, но някак звучат достойно, сигурно. Звучат и като нещо, което ще се случва. Театърът е илюзия. И ние винаги сме вярвали в нея. Винаги сме искали тя да е заразителна, дори болезнена понякога. „Сцена на кръстопът“ е част от мечтата да преживеем живота си по-красиво, по-прекрасно. И си мисля, че тази мечта е вече обща, както за нас, които правим Фестивала, така и за неговата публика. И ако това сме постигнали, какво по-добро обобщение за този къс от време? Разбира се публиката си остава единственото, съвършеното мерило за свършената работа - „Сцена на кръстопът“ е създаден само за нея. Аплаузът, сълзата или усмивката са естетиката на Фестивала. Това е и неговата претенция, концепция, платформа. Това е неговото естествено бъдеще.
проф. Стефан Данаилов
основател, арт директор

Стефан Данаилов
Община Пловдив
Министерство на културата
Драматичен театър - Пловдив

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е учреден през 1997 година в град Пловдив от именитите български актьори Стефан Данаилов и Сотир Майноловски. В самото начало, подкрепен от Община Пловдив и тогавашния кмет Спас Гърневски, от фондация „Авансцена“ и Института за средиземноморски театър, Фестивалът бързо набира популярност и престиж и Министерството на културата също става негов неотменен спътник. Важна роля в създаването и утвърждаването на
форума в годините играят Анастас Бадев – дългогодишен зам.-кмет по културата в Община Пловдив, Йохан Девлетян – дългогодишен директор на Дирекция култура в Община Пловдив, Емил Бонев – дългогодишен директор на Драматичен театър – Пловдив, Димитър Малашинов – фестивален директор, и други.

 

Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърди като културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В досегашните си творчески издания театралният форум е бил домакин на трупи от Великобритания, Франция, Русия, Полша, Сърбия, Румъния, Гърция, Република Северна Македония, Украйна, Турция и др.
 

„Сцена на кръстопът“ е замислен като ежегодна проява и се провежда през месец септември. Във времето той естествено се превърна в Есенен театрален фестивал. В програмата му се включват над 25 театрални представления, както и редица съпътстващи прояви – представяния на книги, творчески срещи, изложби, кръгла маса, театрални работилници, четене на
нова българска драматургия и др. Създаден с много любов, просъществувал в годините, Фестивалът заема своето достойно място в богатия културен календар на град Пловдив и е емблематично събитие в театралния живот в страната. Идеята и желанието на проф. Стефан Данаилов да бъде предоставяна сцена на млади актьори утвърди фестивална традиция всяка година да гостува поне по едно студентско представление.


В досегашната си история Фестивалът е показал пред пловдивска публика стотици театрални представления. В годините назад е имало представления на сцените на Античния театър, Дома на културата, Военния клуб, Кукления театър. След 2009 година се ползва и новоизградената Камерна зала на театъра. През 2020 година тя бе именувана „Стефан Данаилов“, а от нейната фасада обликът на бащата на Фестивала, изваян от скулптора Димитър Рашков, завинаги ще посреща зрителите на театъра. Прояви от фестивалната програма се случват и в известни пловдивски галерии, както и на открити пространства в града.
 

Своето съществуване и развитие Фестивалът дължи на финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Пловдив и дългогодишните спонсори. От учредяването му до днес неизменни спомоществователи и стожери на фестивалната идея са Козметична компания Роза Импекс – главен спонсор, и КЦМ 2000 Груп. През годините към тях се присъединиха Атаро клима, МАИ ГРУП, Ондулин СМ. Форумът е подкрепян и от ОББ, Рефан, Димекс Холдинг, Туристическа компания Лайпциг 91, ЗК
Уника, Мастер АД, Винпром Пещера
.


Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се нарежда сред най-значимите културни събития в България, има запазено място в сърцата на пловдивчани и носи в Града под тепетата усещането за театрален празник.

bottom of page