top of page
ПЪТИЩА, ПЪТИЩА...
ПЪТИЩА, ПЪТИЩА...

ПЪТИЩА, ПЪТИЩА...

Представяне на книга

ВХОД СВОБОДЕН (до изчерпване капацитета на пространството)
Вижте други събития

13.09.2023 г., 17:30 ч. – 18:30

Музея на театъра

Режисьорът Владлен Александров представя книгата „Пътища, пътища...” от Елена Илиева

„ПЪТИЩА, ПЪТИЩА...“ е заглавието на книгата, която Елена Илиева е посветила на режисьора Кирил Александров (1932-2007) по случай 90-годишнината от рождението му. На режисьора, оставил ярка следа в летописа на театрите в Асеновград, Пазарджик, Габрово и Благоевград. На Бащата, чиито синове Владлен и Ивайло Александрови защитиха достойно и талантливо името му. 

Как се пише за човек, влюбен в книгите и в театъра от най-ранна възраст, който още с дебюта си на професионална сцена впечатлява със зрелостта на таланта си? Който създава ярки спектакли въпреки неудобните сцени, на които често е принуден да работи. Който воюва в постановките си с недъзите на „строя“, с надеждата да ги победи и премахне. Който сезон след сезон рискува с репертоарните си открития и печели любовта на зрителите и признанието на критиката. Който нерядко преглъща огорченията си, когато незаслужено е пренебрегван от някои „поръчкови“ рецензенти – защото посланията в спектаклите му по идеологически или конюнктурни съображения са неразбрани и недооценени. Който остава до последния си дъх един благороден, скромен и почтен човек и творец. 

Книгата на Елена Илиева е документален разказ за годините на стремежа към съвършенство, когато все още се ценят амбициите за изява на способностите и вътрешните усещания, а театърът търси смисъла на живота и творчеството. Нейният разказ ни връща във времето, когато творците можеха да оглеждат своите постижения в оценките на съществуващата театрална критика. Когато, поради мимолетния живот на театралните спектакли, тези отзиви запазваха достатъчно информация, образи, субективни усещания и анализи за режисьорските и сценографските решения, за актьорските превъплъщения.

Днес тези т. нар. „книжни носители“ – вестниците и списанията, както и програмите към спектаклите, са единственото неоспоримо доказателство, че актьорите, режисьорите и сценографите не само са съществували, а и са творили красиво и вдъхновено историята на българския театър. За съжаление, повечето от хората, създавали тази театрална магия, вече не са сред живите. Не е сред нас и режисьорът Кирил Александров. Книгата „Пътища, пътища...“ дава възможност чрез написаното и публикуваното през годините от него и споделените мисли и впечатления за неговите постановки да го опознаем по-дълбоко, да го разберем и оценим по достойнство.

Сподели

bottom of page