top of page
РЕД 8, МЯСТО 14
РЕД 8, МЯСТО 14

РЕД 8, МЯСТО 14

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА НА ВАЛЕНТИНА ЗЛАТАРОВА

11.09.2022 г., 17:00 ч. – 20.09.2022 г., 17:00 ч.

Галерия "Димитър Георгиев", ул. "Съборна" 23

РЕД 8, МЯСТО 14 

изложба скултура на  

ВАЛЕНТИНА ЗЛАТАРОВА

Заповядайте на откриването на изложбата на 11 септември от 17 ч. в галерия "Димитър Георгиев" на ул. "Съборна" 23 в Пловдив!  Изложбата може да бъде видяна до 20 септември.

Валентина  Златарова завършва национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в  родния Пловдив със специалност "Скулптура". През 2004 г. се премества в  Италия, където е приета в програмата по скулптура на Florence Academy of  Art. През последната й година на обучение тя приема поканата да се  присъедини към преподавателския екип на академията. Следващата спирка на  Валентина е Лондон, където продължава кариерата си като професионален  артист и преподавател. Там тя преподава в The Art Academy London и в  London Atelier of Representational Art. Следват шведският филиал на  Florence Academy of Art, Barcelona Academy of Art в Испания и много  частни ателиета в цяла Европа. От 2015 г. времето й е разделено между  Англия и Барселона, където тя продължава да развива личната си практика.

Валентина  Златарова е носител на наградата Founder's Sculpture prize на The  Worshipful Company of Founders за фигуративна скулптура и е удостоена  двукратно с награда Tiranti на Лондонското сдружение на портретните  скулптори за заслуги в областта на портрета.

Основният  интерес на Валентина винаги е била човешката форма, пресъздадена от  натура, и използването на естествени устойчиви материали. В последно  време тя развива и нови идеи, свързани с изследване на абстрактните и  фигуративни форми и връзката им със заобикалящата ги среда.

В  малкото дни на годината, когато е на родна земя, Валентина винаги  открадва време за театър. "Ред 8, място 14" ще представи творби,  вдъхновени от репертоара на Драматичен театър - Пловдив от последните  години. Всяка от скулптурите е отражение на личното преживяване на  артиста като зрител на постановките "Евридика в подземния свят",  "Възвишение", "Одисей", "Коприна" и "За народното творчество". Изложбата  включва и други творби, свързани с театъра.

Сподели

bottom of page