top of page

ЗАКЛЕВАШ ЛИ СЕ В ДЕЦАТА?

БАЗА Х

ЗАКЛЕВАШ ЛИ СЕ В ДЕЦАТА?
ЗАКЛЕВАШ ЛИ СЕ В ДЕЦАТА?

11.09.2024 г., 19:00 ч. – 20:30

Голяма зала

ЗАКЛЕВАШ ЛИ СЕ В ДЕЦАТА?

от Саломе Льолуш

превод Снежина Русинова-Здравкова

режисьор Крис Шарков

сценограф Ванина Цандева

Участват: Весела Бабинова, Владимир Зомбори, Лидия Василева, Даниел Кукушев

Тя е психотерапевт, той е юрист. Те са двойка колкото влюбена, толкова и суеверна. Една вечер се заклеват, че ще си бъдат верни десет години, в името на децата си. Времето минава и краят на този „срок на вярност“ наближава. А с него идва моментът за истината - колко тежи да кажеш „заклевам се“? Докато се подготвят да преминат този дългоочакван крайъгълен камък и демонстрират чиста съвест, морал и благоприличие, съмнението и на двамата започва да прозира все повече. Пречупвайки морала по своя си начин, двойката влиза в една спирала от лъжи, от която излизането е почти невъзможно.

***

Един мъж и една жена. Всеки с дете от предишна връзка. Заклеват се в децата си за 10 години вярност.

Каква е отговорността на изречената дума? Все по-често подценявана от нас, свикнали на всепозволеността, всеки да може да казва, обещава и да се врича във всичко. Изречената дума обаче притежава неподозирана сила.

Какъв е смисълът на клетвата в наши дни? Дали е просто ритуал или реална настройка на нашата лична морална ос? Къде се случва изневярата – в съзнанието или в реалните действия? Отдавна в театъра самото намерение за измяна има мощна перформативна природа. Възможно ли е една двойка да запази любовта в свят от постоянни изкушения? Нужно ли е любовта да бъде заложена, за да си припомняме, че съществува?

Тези и други въпроси се съдържат в новата пиеса на Саломе Льолуш „Заклеваш ли се в децата?“. Задават се в една забавна и опасна игра за възрастни, която утвърждава клетвата не толкова като манипулация от непонятна висша сила, а като обет пред самия себе си.

Крис Шарков, режисьор

Сподели

bottom of page