top of page

Бляскава церемония с награди сложи край на 27-мата "Сцена на кръстопът"

"Уважаеми зрители, посрещнахме колеги от 13 театъра, гости от Република Северна Македония, Гърция, Египет, Украйна, Канада.

Имахме 23 представления в основната и съпътстващата програма, изложба, представяния на книги, кръгла маса, концерт". Така обобщи 27-мото издание на Есенния международен фестивал "Сцена на кръстопът" водещият на закриващата церемония Тодор Дърлянов. Тя се случи веднага след края на спектакъла "Едип и пророците" на Пловдивския драматичен театър.

"Благодарим за подкрепата на Община Пловдив, на Министерство на културата, на семейството спомоществуватели, но най-топло искаме да благодарим на вас - верните почитатели, фестивалните фенове, изпълнили театралните зали. Аплодисменти за вас", каза още Дърланов и обяви, че следват събития, които ще придадат финален блясък на фестивала, канейки на сценат изпълняващият длъжността директор на Пловдивския театър Сюзанна Арутюнян-Василевска.

"Благодаря ви прекрасна публика за тези дни, в които бяхме заедно. Малко ми е тъжно, защото фестивалът приключва, но пък започва сезонът на Драматиен театър-Пловдив. Така че надяваме се, че тепърва ще се виждаме с вас. Вълнувам се, защото трябва да връча една много специална награда за високо художествено постижение на Йована Миладинова за ролята ѝ на Изабела в спектакъла "Едуард II" на Народен театър "Йордан Хаджиконстантинов-Джинот" (Велес, Република Северна Македония) в копродукция с Драматичен театър-Пловдив", каза Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Приза получи директорът на трупата от Велес - Сашо Димовски. Той благодари от името на актрисата и сподели, че тя със сигурност ще бъде щастлива за признанието.

След него главният спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев връчи две много специални награди.

"Имам честта да наградя двама души, които са оставили своя отпечатък върху културния живот не само в Пловдив, в страната и в чужбина. За заслуги към театралното изкуство, дългогодишно участие и вярност към идеите на фестивала награждаваме Диана Добрева и Александър Секулов", обяви инж. Георгиев.

"Благодаря на фестивала "Сцена на кръстопът". Това е изключителна чест за мен. Много вълнуващата награда, защото аз изпитвам дълбоко преклонение към проф. Стефан Данаилов, който е основател на фестивала. В негова памет приемам тази награда и благодаря от цялото си сърце. Благодаря на Драматичен театър-Пловдив за това, че е мой дом, на НТ "Иван Вазов", на театър "Българска армия" и на всички театри, в които съм работила и с които сме присъствали и играли на този фестивал. Най-много благодаря на публиката, защото за мен бе голямо удоволствие, че и тази вечер беше пълен салонът. Поклон пред вас", каза Диана Добрева.

След нея своя приз получи и драматургът Александър Секулов.

"Добър вечер на всички. Надявам се, че в този миг моят баща някъде отгоре гледа и се надявам да е щастлив. Благодаря на всеки един човек, който работи в Пловдивския театър. Те са част от всичко това, което правим. Обичам ги един по един. И като човек, който има минимален опит в мореплаването, да ви кажа, че корабът не може без капитан. Благодаря на Диана Добрева", каза Александър Секулов.

Димитър Георгиев отличи с приз за "вярност към идеите на Фестивала" и зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Много съм развълнуван. За мен това признание значи много. Аз съм на 34 години, а фестивалът - 27. От четири години съм заместник-кмет и тази награда не е просто от "Сцена на кръстопът", а я приемам като Оскар за заместник-кметовете по култура, респективно и за работата, която с екипа на ресор "Култура, археология и туризъм" свършихме през последните 4 години", каза Пламен Панов от сцената.

Финалът на празника сложи превърналата се в традиция идея фестивалът "Сцена на кръстопът" да връчва стипендия на талантлив студент от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

"Стефан Данаилов подкрепяше младите артисти всеотдайно. Нека сега един от тях усети топлата му ръка, макар и протегната от облаците", обяви водещият Тодор Дърлянов.

Приза "Стипендията на Ламбо" връчи адвокат Юлияна Рангелова, представител на спонсора МАИ ГРУП.

"Добър вечер, приятели, имам честта и огромното удоволствие да връча стипендията в областта на овладяването на театралното майсторство. На сцената ще поканя младия талант, пред който ще се поклоня - Мина Каукова", каза Рангелова.

„Благодаря на "Сцена на кръстопът", благодаря на Драматичен театър-Пловдив и на моя проф. Атанас Атанасов, без който нямаше да успея. Благодаря на класа ми. Обичам ви", каза Мина Каукова.

После празникът сепремести в двора на театъра за концерт на млади актьори.

bottom of page