top of page

Да живее фестивалът : „Месец на село” даде старта на „Сцена на кръстопът”

27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ започна в неделя в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив с премиерата на „Месец на село”-  комедия в пет действия от Иван С. Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла.

Преди началото на спектакъла, официални приветствия към публиката отправиха Росица Обрешкова - програмен директор на фестивала, Пламен Панов –заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Илко Ганев – съветник на министъра на културата, адв. Юлиана Рангелова – представител на холдинга МАИ Груп – основен спонсор, Сюзанна Арутюнян-Василевска – изпълняващ длъжността директор на Драматичен театър – Пловдив, и инж. Димитър Георгиев, собственик и управител на козметична компания „Роза Импекс“ – главен спонсор на фестивала.

Текстурата на нашето съвремие кърви, разкъсана е, буди тревоги. Текстурата на театъра обаче е направена от сънища и мечтания, които носят копнежи”, каза програмният директор на „Сцената” Росица Обрешкова и даде думата на зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„За втори път имам честта да открия театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ и усещането ми е, че откриваме нещо наистина историческо. Заради тези 27 години история и живот на фестивала и заради всички хора, започвайки от мастера Стефан Данаилов - създателят, вдъхновителят на фестивала, дългогодишния директор Димитър Малашинов, Ирен Чанкова, Сашо Секулов, Кръстю Кръстев и още много хора, които стоят зад него с усилията и труда си,  за да може днес да имаме този фестивал и той да е една от емблемите на културния живот на Пловдив. Тази памет е гаранция, че и днес ще видим това, което Драматичен театър Пловдив прави най-добре, предстои ни пиршество на сетивата. Тук всичко се прави с много любов и с мисъл за истинските неща в живота. Тази мисъл е на дългогодишния директор на театъра, сега министър на културата Кръстю Кръстев. Той завърши приветствието си тогава с думите: Елате на театър! Хубаво е!“. Аз ще перифразирам днес и ще кажа: Продължавайте да идвате на театър! Става все по-хубаво! На добър час на 27-мия международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, каза в приветствието си той.

Представителят на Министерство на културата Илко Ганев пък отбеляза, че ведомството е голям длъжник на фестивала и Пловдивския театър, защото му е взел успешния директор Кръстю Кръстев. Ганев пожела успех на тазгодишното издание на фестивала от името на министъра на културата.

От името на спонсорите говориха един от главните спонсори адв. Юлияна Рангелова и генералният спонсор инж. Димитър Георгиев.

В първата премиера от програмата на фестивала „Месец на село“ участваха студентите от НАТФИЗ: Андрей Стоименов, Павлина Илова, Стефани Андонова, Виктория Владова, Лора Тенчева, Стефан Саръиванов, Румен Ангелов, Мартин Тодоров, Стилиян Маринов, Преслав Търпанов, Весела Манолова. Постановката е дело на проф. Маргарита Младенова, сценография - Ивайло Николов, асистент-режисьор е Албена Георгиева.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023г., Министерство на културата, „Роза Импекс”, „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

bottom of page