top of page

Полемичният глас на Светлана Алексиевич и сенките от миналото

Пловдивската публика имаше шанса да изгледа спектакъла "Нация на влюбените" - драматизация от Михаил Дурненков по романа „Време second hand“ на нобелиста Светлана Алексиевич.

Зрителите, които познават творчеството на беларуската писателка, не пропуснаха да видят как драматург и режисьор са събрали в едно хилядите човешки гласове и истории, които оживяват в книгата. Гласове, които коментират миналото и настоящето с гняв, с носталгия, с удовлетвореност или оптимизъм.

Това се случва през селектираните от Дурненков 15-тина истории предимно на жени, истории на обикновени хора, преживели епохата на Съветския съюз. Плът и образ им дават актьорите Диана Ханджиева, Йоана Кирчева, Камелия Хатиб, Екатерина Стоянова, Красимира Кузманова – Кокран, Маргарита Костова, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Нина Илиева, Теона Димова, Александър Кънев, Антъни Пенев, Валентин Василев, Васил Витанов, Мариан Дулчев, Михаил Михайлов и Сергей Константинов.

Режисьорът Мартинш Ейхе, директор на Кукления театър в Рига, избира действието да се развива в голяма комуналка (квартира, популярна в Русия преди разпадането на източния блок) и герои, чиито истории се люшкат в различни емоционални състояния.

След края на спектакъла публиката аплодира трупата, а за много от зрителите, преживели тези времена, останаха отворени въпросите, които разделят и до днес българското общество - за носталгията по миналото, за неувереността за бъдещето и за турболенциите на настоящето.

bottom of page