top of page
ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯ
ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯ

ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯ

Театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев

18.09.2022 г., 21:00 ч.

Драматичен театър Пловдив, двор

ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯ 

Театрално-музикален пърформанс 

по текстове на Димитър Воев 

драматизация и постановка - Иван Юруков

аранжимент - ТЕРПЕНТИНА

автор на костюмите - Ясмин Мандели

Участват: 

Иван Юруков - китара, укулеле, вокал 

Стоян Младенов -  цигулка, вокал 

Николай Димитров - ударни, вокал 

Милен Апостолов - пиано,  вокал

Eдна “прозаична игра”, вдъхновена от стихове, фрагменти и песни на Димитър Воев от книгата “Поздрави от мен Боговете”.

Авторът на композицията и режисьор на спектакъла Иван Юруков,  участващите актьори Николай Димитров /театър „София/, Стоян Младенов  /Малък градски театър „Зад канала“/, и театралният композитор и диригент  Милен Апостолов са изградили спектакъл, който „хваща“ зрителя с  вглъбеността, но и с бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното  любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с  романтичният поглед към звездите. Богатите настроения на поезията и  музиката на Димитър Воев и "Нова Генерация" са поднесени с иронична игра  на поетичното слово, допълнено от инструментално изпълнение /китара,  цигулка, кахон, пиано/, и онези точно намерени моменти, когато актьорите  слагат перука или друг реквизит и вече магията на театралността съвсем  нахлува яростно в атмосферата на спектакъла.

“От яйцето на светата птица, голяма колкото слънцето, ще се излюпят  момче и момиче. Те ще бъдат брат и сестра, мъж и жена, и ще сложат  началото на новото човечество. Имената им са Йон и Ана.”

Димитър Воев е роден на 21 май 1965г. в София. Той е създателят,  вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация”, бе  художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта  на музикалния авангард. След неочакваната му смърт в неговите ръкописи  бяха открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и  дори преводи на поезия.

Понякога, когато тягостната обстановка в страната ми дойде в повече,  чета текстовете му отново. Сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички  онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България.  Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те. 

ВХОД СВОБОДЕН

Сподели

bottom of page