top of page

„Моята Тара” – да чуем гласа на Украйна

Вълнуващо четене на пиесата „Моята Тара” от драматурга Людмила Тимошенко (Украйна) се проведе в Музея на Драматичния театър в Пловдив. Историята ѝ пресъздадоха актрисите Росица Обрешкова и Рима Зюбина (Украйна).

Това събитие е още една възможност да чуем гласа на Украйна. Ние наистина не си даваме ясна сметка какво преживяват там. Затова е важно да чуем тази човешка история”, каза програмният директор на „Сцена на кръстопът” Росица Обрешкова.

Моята Тара” е разтърсваща история за щастливото детство, порастването, ужаса на войната и разделението. Тя започва с детското откритие на вечния роман „Отнесени от вихъра”, огнената Скарлет О`Хара и имението Тара на едно момиченце, родено в Казахстан в семейство на военен, но силно свързано с Украйна.

Бабиният дом в Украйна се превръща именно в такова имение – крепост, място за радост, аромати и безгрижни игри. До войната!

Заковаха моята Тара с картони и дъски. После взривовете отнесоха покрива ѝ. На 5 години не се страхувах, сега – да”, е едно от посланията на драматурга Людмила Тимошенко.

Пиесата ѝ въвежда един термин, познат на военните в Съветския съюз – несанкцонируемо поведение. Поведение, което оправдава и обяснява налудничави и агресивни действия. Действия като тези на Владимир Путин в Украйна.

А най-горчивото признание на авторката чрез пиесата е, че войната я разделя с брат ѝ, който живее в Русия. Той я смята за фашист.

Украинците са изморени от войната. За съжаление Европа не обръща толкова внимание, затова ние сме длъжни да разкажем за това, че за Киевска Рус – те откраднаха нашата история. Трудно е, защото 40-милионната Украйна е изправена срещу 140-милионната Русия. Затова се опитваме чрез словото и театъра да говорим за войната. А тя се води от 2014 г.”, каза Рима Зюбина. Тя припомни, че събитията в родината ѝ са част от поредица агресивни действия на Русия в Южна Осетия, Грузия, Приднестровието и така нататък.

Не гледайте новините, трябват ви текстове като моята пиеса, защото те са от сърцето на страдащите украинци”, каза и драматургът Людмила Тимошенко.

Двете гостенки на фестивала „Сцена на кръстопът” разкриха, че на сцените в Украйна Жулиета не умира, защото много често сирените за бомбардировките прекъсват представленията и артисти и публика са принудени да се крият в убежища. След това актьорите продължават да играят, за да донесат поне малко радост на изстрадалите си сънародници. В Миколаев театърът играе и в бомбоубежищата, за да донесе радост на децата.

Преживяхме миналата зима, не знам дали ще успеем да преживеем и тази. Нека е ясно – Путин е агресор”, каза на финала Рима Зюбина.

Разказите на двете гостенки от Украйна и пиесата, която Рима и Роси Обрешкова прочетоха, предизвикаха сълзи в очите на публиката.

bottom of page